top of page
Search

Obezİte’de adİpo-pulmoner eksenİn keşfİ

Obezite başlı başına bir hastalık olmakla birlikte kanser, astım, insülin direnci, diyabet, hipertansiyon, inme gibi birçok hastalığın altında yatan temel faktördür. Karaman Araştırma Grubu tarafından düzenlenen Bilim Sohbetlerinin ikincisinde Dr. M. Furkan Burak obezite temelinde astımın tedavisinin yağ dokusu temelinde nasıl tedavi edileceği hakkında bulgularını bizlerle paylaştı.


M. Furkan Burak, MD


Kocaeli Tıp Fakültesi'nden mezun olan Dr. M. Furkan Burak, ilk olarak Prof. Aziz Sancar’ dan aldığı davetle, 2007’ de Amerika'ya araştırmacı olarak gitti. Sonrasında Harvard Üniversitesi'nin Genetik ve Kompleks Hastalıklar Bölümünde 'doktora sonrası araştırmacı' olarak göreve başlayan Burak, daha sonra Harvard Tıp Fakültesi'nde Dahiliye uzmanlığı ve Endokrinoloji, Diyabet ve Metabolizma yandal uzmanlığı yaptı. Dr. Burak, halen Harvard Tıp Fakültesi Brigham and Women's Hospital'da öğretim üyesi olarak çalışmalarına devam ediyor.


Dr. Burak, obezite ve komplikasyonlarının tedavi stratejileri üzerine çalışmaktadır. Bu çalışmaları, Science Translational Medicine, JCEM, Cell Metabolism gibi yüksek etkili dergilerde yayınlanmış, Nature Drug Discovery, Nature Endocrinology gibi dergilerde vurgulanmış ve Amerika Birleşik Devletleri’nden ilaç patenti almış ve Harvard tarafından UCB pharmaya lisanslanmıştır. 2022 ‘Handbook of Obesity’ kitabinin ‘Anti obezite ilaç mekanizmaları’ adli bölümünün yazarıdır.


Ayrıca Endocrine Society Erken Kariyer Öğretim Üyesi (early investigator) Ödülü, Dubai Harvard Vakfı Fellowship ödülü, Amerikan Klinik Endokrinoloji Derneği'nin (AACE) 'En İyi Genç Araştırmacı', Avrupa Diyabet Vakfı (EASD) ve Amerikan Hekimler Derneği (ACP) tarafından 'En İyi Araştırma Projesi' ve 'Genç Araştırmacı', Birleşmiş Milletler'e bağlı 'TOYP Tıbbi Yenilik ve Buluşlar Birinciliği', 'Harvard Discover Brigham İnovasyon Ödülü' ve 'Harvard Obezite Kuluçka Projeleri Birinciliği', ‘Charles King Trust-Bank of America Fellowship Ödülü’, Endocrine Fellows Foundation (EFF) en iyi araştırma ödülü, gibi birçok ödülün sahibidir. Ingiliz Astim ve Akciger Dernegi nin ‘Astim ve Kadin’ paneli uzman koordinatoru ve grant hakemidir.


Amerikan Dahiliye ve Endokrinoloji board sertifikasına sahip Burak, obezite ve komplikasyonlari alanlarında hasta görüyor. Harvard ve MIT üniversitelerinin Sağlık, Bilim ve Teknoloji programında hasta başı medikal inovasyon dersleri veren Burak, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TUSEB)'nın Amerika kurucu temsilcisi olarak Türkiye ve Amerika arasında köprü projeler de geliştiriyor, bu bağlamda Harvard-Kocaeli Tıp akademisyen değişim programının kurucusu ve genel koordinatörlüğünü üstleniyor. Ayrıca 2011 yılından beri Prof. Gökhan Hotamışlıgil ile birlikte Boston Türk Biyologlar Forumu organizasyonunu üstleniyor.



6 views0 comments
bottom of page