top of page
Search

Nükleotid ekzisyon tamir (NER) mekanizması hücreleri UV ışınlarının hasarlarına karşı korumakla birlikte, cis-platin gibi bazı kimyasalların DNA'da oluşturdukları hasarları da tamir etmektedir. Prof. Dr. Aziz Sancar ve ekibinin 2022 yılında yayımladıkları bir araştırma makalesinde timidin analoğu olan Ethynyl DeoxyUridine (EdU)'nin de DNA da bir hasar oluşturduğu ve bu hasarın NER mekanizması ile tamir edildiğini keşfetmişleridir. Karaman Araştırma Grubu tarafından düzenlenen Bilim Sohbetlerinin üçüncüsünde, Sancar araştırma grubu üyelerinden Cansu Köse, EdU tarafından oluşturulan bu hasarın tamiri için NER mekanizmasının beyhude çabası hakkındaki bulgularını bizimle paylaştı.



1993 Eskişehir doğumlu olan Cansu Köse, lise öğrenimini Adana Fen Lisesi'nde tamamladı. Hacettepe Tip Fakültesi İngilizce Tıp bölümünden 2018 yılında mezun oldu. MD-PhD programına katılmaya hak kazanarak, Hacettepe Biyofizik Anabilim Dalı'nda doktora dersleri aldı. Mardin Kızıltepe Devlet Hastanesi Acil Servis'inde mecburi hizmeti kapsamında görev yaptı.


2019 yılında Fulbright Aziz Sancar Doktora Bursu'nu almaya hak kazanarak, University of North Carolina Quantitative Biology PhD programına başladı. Halen, Aziz Sancar Laboratuvarında araştırma görevlisi ve doktora öğrencisi olarak yapmaktadır.

6 views0 comments

Obezite başlı başına bir hastalık olmakla birlikte kanser, astım, insülin direnci, diyabet, hipertansiyon, inme gibi birçok hastalığın altında yatan temel faktördür. Karaman Araştırma Grubu tarafından düzenlenen Bilim Sohbetlerinin ikincisinde Dr. M. Furkan Burak obezite temelinde astımın tedavisinin yağ dokusu temelinde nasıl tedavi edileceği hakkında bulgularını bizlerle paylaştı.


M. Furkan Burak, MD


Kocaeli Tıp Fakültesi'nden mezun olan Dr. M. Furkan Burak, ilk olarak Prof. Aziz Sancar’ dan aldığı davetle, 2007’ de Amerika'ya araştırmacı olarak gitti. Sonrasında Harvard Üniversitesi'nin Genetik ve Kompleks Hastalıklar Bölümünde 'doktora sonrası araştırmacı' olarak göreve başlayan Burak, daha sonra Harvard Tıp Fakültesi'nde Dahiliye uzmanlığı ve Endokrinoloji, Diyabet ve Metabolizma yandal uzmanlığı yaptı. Dr. Burak, halen Harvard Tıp Fakültesi Brigham and Women's Hospital'da öğretim üyesi olarak çalışmalarına devam ediyor.


Dr. Burak, obezite ve komplikasyonlarının tedavi stratejileri üzerine çalışmaktadır. Bu çalışmaları, Science Translational Medicine, JCEM, Cell Metabolism gibi yüksek etkili dergilerde yayınlanmış, Nature Drug Discovery, Nature Endocrinology gibi dergilerde vurgulanmış ve Amerika Birleşik Devletleri’nden ilaç patenti almış ve Harvard tarafından UCB pharmaya lisanslanmıştır. 2022 ‘Handbook of Obesity’ kitabinin ‘Anti obezite ilaç mekanizmaları’ adli bölümünün yazarıdır.


Ayrıca Endocrine Society Erken Kariyer Öğretim Üyesi (early investigator) Ödülü, Dubai Harvard Vakfı Fellowship ödülü, Amerikan Klinik Endokrinoloji Derneği'nin (AACE) 'En İyi Genç Araştırmacı', Avrupa Diyabet Vakfı (EASD) ve Amerikan Hekimler Derneği (ACP) tarafından 'En İyi Araştırma Projesi' ve 'Genç Araştırmacı', Birleşmiş Milletler'e bağlı 'TOYP Tıbbi Yenilik ve Buluşlar Birinciliği', 'Harvard Discover Brigham İnovasyon Ödülü' ve 'Harvard Obezite Kuluçka Projeleri Birinciliği', ‘Charles King Trust-Bank of America Fellowship Ödülü’, Endocrine Fellows Foundation (EFF) en iyi araştırma ödülü, gibi birçok ödülün sahibidir. Ingiliz Astim ve Akciger Dernegi nin ‘Astim ve Kadin’ paneli uzman koordinatoru ve grant hakemidir.


Amerikan Dahiliye ve Endokrinoloji board sertifikasına sahip Burak, obezite ve komplikasyonlari alanlarında hasta görüyor. Harvard ve MIT üniversitelerinin Sağlık, Bilim ve Teknoloji programında hasta başı medikal inovasyon dersleri veren Burak, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TUSEB)'nın Amerika kurucu temsilcisi olarak Türkiye ve Amerika arasında köprü projeler de geliştiriyor, bu bağlamda Harvard-Kocaeli Tıp akademisyen değişim programının kurucusu ve genel koordinatörlüğünü üstleniyor. Ayrıca 2011 yılından beri Prof. Gökhan Hotamışlıgil ile birlikte Boston Türk Biyologlar Forumu organizasyonunu üstleniyor.



8 views0 comments

Yapay zeka, makine gücünün yaratıcı algoritmalar ile birleşmesi ile elde edilen zeka, dünyada hali hazırda tip ve endüstride aktif olarak kullanılmaktadır. Dr. Karabayır, sunumu, kapsamında, yapay zekanın temel ve teorik anlamı, literatürdeki ve sektördeki yeri, ana akis algoritmaları, kullanılan donanım ve yazılım teknolojileri, hali hazırda dahil olduğu yapay zeka temelli çalışmalar hakkında bilgi ve tecrübelerini bizlerle paylaştı.




Dr. Karabayır, 2018 yılında İstanbul Üniversitesi Sayısal Yöntemler Bilim Dalı'ndan derin öğrenme ağlarını optimize eden öğrenme algoritması - EVGO - çalışması ile doktorasını tamamlamış, ardından sırasıyla UTHSC-CBMI, Loyola University Chicago, Health Informatics and Data Science ve son olarak Wake Forest Üniversitesi, Kardiyoloji departmanlarında doktora sonrası araştırmacı olarak görev almıştır.. Dr. Karabayir, farklı klinik problemler için derin öğrenme ve makine öğrenme algoritmalarını kullanarak çözümler üretmekte ve aynı zamanda yapay zeka modellerini teorik olarak geliştirme üzerine de çalışmaktadır. Dr. Karabayir; Parkinson hastalığı, kalp yetmezliği, orak hücreli anemide böbrek fonksiyonunun hızlı düşüşü, kardiyomiyopati, ritim bozukluğu, COVID-19, çocuklarda operasyon sonrası ameliyat komplikasyonları gibi farklı alanlarda çalışmalar yapmaktadır.

51 views0 comments
1
2
bottom of page