Nükleotid ekzisyon tamir (NER) mekanizması hücreleri UV ışınlarının hasarlarına karşı korumakla birlikte, cis-platin gibi bazı kimyasalların DNA'da oluşturdukları hasarları da tamir etmektedir. Prof. Dr. Aziz Sancar ve ekibinin 2022 yılında yayımladıkları bir araştırma makalesinde timidin analoğu olan Ethynyl DeoxyUridine (EdU)'nin de DNA da bir hasar oluşturduğu ve bu hasarın NER mekanizması ile tamir edildiğini keşfetmişleridir. Karaman Araştırma Grubu tarafından düzenlenen Bilim Sohbetlerinin üçüncüsünde, Sancar araştırma grubu üyelerinden Cansu Köse, EdU tarafından oluşturulan bu hasarın tamiri için NER mekanizmasının beyhude çabası hakkındaki bulgularını bizimle paylaştı.
1993 Eskişehir doğumlu olan Cansu Köse, lise öğrenimini Adana Fen Lisesi'nde tamamladı. Hacettepe Tip Fakültesi İngilizce Tıp bölümünden 2018 yılında mezun oldu. MD-PhD programına katılmaya hak kazanarak, Hacettepe Biyofizik Anabilim Dalı'nda doktora dersleri aldı. Mardin Kızıltepe Devlet Hastanesi Acil Servis'inde mecburi hizmeti kapsamında görev yaptı.
2019 yılında Fulbright Aziz Sancar Doktora Bursu'nu almaya hak kazanarak, University of North Carolina Quantitative Biology PhD programına başladı. Halen, Aziz Sancar Laboratuvarında araştırma görevlisi ve doktora öğrencisi olarak yapmaktadır.